Makaron z sosem Alfredo

Proste są z reguły przepisy na makaronowe dania i również makaron z sosem Alfredo to wyjątkowo łatwa do zrobienia potrawa. Oryginalna receptura to fettuccine Alfredo: makaron z masłem i parmezanem. Z czasem przepis uległ licznym modyfikacjom i dziś przygotowuje się różnorodne wariacje.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

150 g makaronu (najlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty)
¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
50 g masła (¼ kostki)
1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
1 szczypta soli
¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)

PRZYGOTOWANIE

1. Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy. Zachowuję wodę po odcedzeniu.
2. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.
3. Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
4. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.
5. Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.






smacznego B)
Powrót do strony głównej